Niinhän se on, että täydellisen terveellinen ruokavalio voi vaikuttaa lähes mahdottomalta tehtävältä – varsinkin, jos et ole tottunut yleensäkään syömään kovin järkevästi. Terveellisesti syöminen kuitenkin auttaa saavuttamaan päämääräsi ja sitä voi harjoitella. Syömällä hyvin tunnet olosi paremmaksi, olet energisempi ja saat enemmän irti treenistä. Ja mikä parasta, terveellisesti syöminen ei oikeastaan ole niin kovin vaikeaa. Kun tiedät mihin ruokailussa kannattaa panostaa ja kuinka ajoittaa ateriat, terveellisesti syöminen voi itse asiassa olla hyvinkin nautinnollista ja yllättävän helppoa.
Tässä on viisi vinkkiä, joilla teet syömisestä helpompaa:
1. Syö proteiinipitoinen aamupala joka aamu
Proteiini pitää sinut kylläisenä, tankkaa lihaksia ja auttaa sinua pysymään vahvana. Aloittamalla päiväsi noin 30 grammalla proteiinia (huomioi tässä oma kokosi), selviydyt aamupäivästä ilman kiljuvaa nälkää ja vältyt todennäköisemmin mieliteoilta myöhemmin päivän aikana. Bonuksena tässä on se, että aineenvaihdunta voi kiihtyä jopa 30 %, sillä keho joutuu tekemään enemmän töitä pilkkoessaan proteiinia verrattuna hiilareiden pilkkomiseen.
Tsekkaa myös: Vaihtelua aaimiaislautaselle (video)
2. Pidä terveellisiä välipaloja mukanasi
Tuleeko sinustakin kiukkupussi, jos et saa ruokaa tasaisin väliajoin? Tämä saattanee olla epämiellyttävää perheelle ja ystäville, koska ei he eivät voi ennakoida, milloin kiivastut nälästä. Tällöin päätyy liian helposti syömään jotakin ravintoköyhää ja kiloja kartuttavaa.
Estääksesi nälkäkiukun ja epäterveelliset napostelut, käytä pientä ennakointia. Tällä ennakoinnilla vältyt epäterveellisiltä ruuilta, ja pidät läheisesti tyytyväisinä. Tässä muutama helppo ja terveellinen välipalaidea, joita on helppo pitää mukana:
- mantelit ja pähkinät (vältä sokeroituja sekoituksia)
- proteiinijauhe (vettä sekaan vaan ja prodesheikki on valmis)
- hedelmät
- proteiinipatukat (vältä sellaisia, joissa on paljon sokeria ja lisäaineita)
Tsekkaa myös: Näin teet proteiinipatukat itse!
3. Pidä kasviksia pääraaka-aineena aterioilla
Mikäli et oli suuri kasvisten ystävä, villi veikkaus on, että et ole kokannut niitä oikein. Purkitetut, liiassa kastikkeessa lilluvat ja mauttomat kasvikset nyt eivät vaan satu olemaan kenenkään lempiruokaa. Mutta entäs tuoreet, juuri valmistetut kauden kasvikset? Hyviä kasviksia, mistä valita on vaikka kuinka: parsakaali, lehtikaali, kukkakaali, idut, paprikat ja niin edelleen – pakkohan sinun on löytää jotain, mistä pidät.
Ja kun olet löytänyt muutaman, joita rakastat (tai ainakin siedät), ryhdy rakentamaan ateriasi niiden ympärille: lisää munakkaisiin, pilko salaattiin tai laita smoothien sekaan. Pidä tavoitteena, että ainakin kaksi kolmasosaa ateriastasi olisi kasviksia niin usein kuin mahdollista. Ennen kuin huomaatkaan, alat himoita kasviksia, ja niiden syömisestä tulevaa hyvää oloa. Ja kun olosi on kylläinen kasviksista, on epätodennäköisempää, että mätät roskaruokaa nälkään.
4. Syö puhtaasti
Yksi helpoimpia keinoja syödä terveellisemmin on yksinkertaisesti välttää prosessoituja ruokia ja sisällyttää ruokavalioon niin puhtaita ruokia kuin mahdollista. Tällä tarkoitetaan siis ruokia, joita on prosessoitu ja jalostettu mahdollisimman vähän, eikä niissä ole lisäaineita tai keinotekoisia ainesosia. Yleensä tällaiset ruuat eivät ole pakattu tölkkeihin tai rasioihin, ne eivät juurikaan sisällä lisättyjä aineksia, ja verrattuna kovin teolliseen ruokaan, ovat täynnä mikroravintoaineita ja kuitua. Osta tuoretta säilötyn sijaan ja valitse täysjyvää puhdistetun viljan tilalle. Tämä saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta kun pääset kunnon ruuan makuun, olet koukussa.
Lue myös: Mitkä tuotteet kannattaa jättää kaupan hyllylle?
5. Älä kiellä itseltäsi lempiruokiasi
Haaveiletko koskaan suklaahippukeksistä? Rakastatko mehevää burgeria silloin tällöin? Himoitsetko palasta piirakkaa? Hyvä. Älä luovu noista ruuista. Rajoita niiden syömistä, mutta älä poista niitä kokonaan ruokavaliostasi.
Miksi? Koska jos kiellät lempparisi itseltäsi täysin, terveellisesti syöminen katkeroittaa, ja sorrut joka tapauksessa jossain vaiheessa heikolla hetkelläsi niihin. Totuus on, että jos sallit itsellesi pikkuherkun aina silloin tällöin, todennäköisimmin nautit terveellisestä syömisestä ja myös pystyt noudattamaan sellaista ruokavaliota jatkossakin. Kunhan muistat, että vaikka herkuttelu on täysin sallittua missä tahansa ruokavaliossa, herkut eivät kuitenkaan kuulu jokapäiväiseen ruokalistaan.
Lähde: Lifehack
Lue myös: Rasvanpolttoa tukeva ravitsemus