20 tapaa lisätä makua ruokiin ilman turhia kaloreita!

Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla kuivan kanan ja mauttoman riisin puputtamista päivästä toiseen. Monet kastikkeet ovat varsinaisia kaloripommeja, joten ne kannattaa kuitenkin unohtaa. Mikä sitten avuksi kun makuhermot janoavat vaihtelua? Tikis vinkkaa millä aineilla saat lisää makua päivittäisiin sapuskoihin, ilman turhia kaloreita.

1. Sitruunamehu

 

Sitruunamehu sopii hyvin etenkin kalan kaveriksi, mutta siitä saa mukavasti makua ja mehukkuutta myös broileriin. Sitruuna toimii hyvin valkosipulin kaverina. Herkullisen salaatinkastikkeen saat sekoittamalla hieman oliiviöljyä, tuorepuristettua sitruunamehua ja ripauksen valkosipulia.

2. Kurkkuviipaleet

 

Tuntuuko vaikealta juoda tarpeeksi vettä päivän mittaan? Laita vesikannuun kuorittuja kurkkuviipaleita ja saat ihanan makuista kurkkuvettä! Tätä raikasta juomaa on helppo siemailla päivän mittaan ja kannullinen kuluu kuin itsestään. Kurkku on hyvä myös naposteltavaksi, sillä siinä ei ole kaloreita juuri yhtään, mutta vitamiineja ja hyviä ravintoaineita senkin edestä!

3. Appelsiinimehu

 

Myös appelsiinimehusta saa oliiviöljyn kanssa raikkaan sitruskastikkeen salaatille. Kokeile myös pirskottaa appelsiinimehua kanan päälle tai paista broilerin fileet appelsiini-oliiviöljy-seoksessa. Parasta mehu on tietenkin tuorepuristettuna.

4. Tuliset kastikkeet

 

Useimmissa tulisissa kastikkeissa on matala ravintosisältö ja jo hyvin pieni määrä riittää antamaan potkua ruokaan. Parsakaalikin muuttuu todelliseksi makuelämykseksi kun sen maustaa vaikkapa currytahnalla.

5. Tuoreet yrtit

 

Perusyrttejä löytyy nykyään pienemmistäkin marketeista ja isoissa ruokakaupoissa valikoima riittänee kokeneellekin hifistelijälle. Kokeile esimerkiksi basilikaa, persiljaa tai timjamia. Yrttejä voit käyttää joko kokonaisina lehtinä tai silppuamalla ruuan joukkoon. Yrtit saat säilymään pidempään käyttökelpoisena huuhtomalla ne kylmällä vedellä, kuivaamalla talouspaperilla ja sen jälkeen säilyttämällä jääkaapissa talouspaperiin käärittynä.

6. Valmiit maustesekoitukset

 

Valmiit mausteseokset ovat laiskan kokin unelmatuote. Valitse kuitenkin sellaisia purkkeja, joissa ei ole suolaa mukana. Näin voit huoletta maustaa ruuat ronskimmalla kädellä ilman pelkoa liiasta suolan saannista. Mausteseoksia on usein valmiina erikseen lihalle, kanalle ja kalalle, joten tumpelompikin kokkaaja löytää sopivimmat mausteet eri ruokalajeille.

7. Curry

 

Curry on suosituimpia mausteita myös suomalaisessa keittiössä. Se sopii etenkin broilerin, kasvisten, riisin ja tofun mausteeksi. Curryn aromit pääsevät parhaiten esiin kun kuullotat sitä öljyssä vähän aikaa ennen kanan tai kasvisten lisäämistä pannulle.

8. Oregano

 

No, kukapa ei pitäisi oreganosta? Oregano on tyypillinen pizzamauste, mutta se sopii tuomaan makua ruokaan kuin ruokaan. Kokeile marinoida broileri tai liha hieromalla oreganoa sen pintaan ennen valmistusta. Oregano sopii myös salaatteihin, etenkin tuoreena!

9. Kumina

 

Kumina on pippurimainen mauste, jota on saatavilla sekä siemeninä että jauheena. Kumina sopii loistavasti yhteen kanan kanssa. Leffaillan popcornit voi maustaa suolan sijaan kuminalla.

10. Kurkuma

 

Teelusikallinen kurkumaa maustaa riisin, pavut ja keitot ja antaa ruoille kauniin keltaisen värin. Kasviksista kannattaa kokeilla etenkin kesäkurpitsaa ja munakoisoa kurkuman kavereina. Kurkumalla uskotaan olevan kipua ja tulehduksia lievittäviä ominaisuuksia.

11. Tuore inkivääri

 

Tuoretta inkivääriä nähdään usein sushi-lautasella, mutta sitä voi käyttää myös muissa ruokalajeissa! Raasta inkivääriä salaattiin tai valmista inkivääri-teriyaki-marinadi kanalle. Inkiväärillä on myös parantavia ominaisuuksia: se desinfioi ja avaa käheää kurkkua sekä rauhoittaa vatsaa.

12. Rosmariini

 

Ennen broilerin paistamista uunissa, tee siihen viiltoja joihin laitat tuoreita rosmariinin oksia. Kokeile maustaa porkkanat, perunat ja muut kasvikset rosmariinilla ennen uunissa kypsennystä. Rosmariini toimii hyvin myös kuivattuna, jos et halua kokonaista puutarhaa keittiösi ikkunalle. Rosmariinilla uskotaan olevan vastustuskykyä parantavia vaikutuksia

13. Kasvisliemi

 

Pienentääksesi ruuan kaloripitoisuutta, korvaa osa paistoöljystä kasvisliemellä. Kasvisliemi sopii nimestään huolimatta myös kanan ja kalan mausteeksi. Kokeile valmistaa lisukkeeksi kukkakaalimuusi, jonka maustat kasvisliemellä. Helppoa, hyvää ja kevyttä! Muista valita vähäsuolainen kasvisliemivaihtoehto pitääksesi suolan saannin kurissa.

14. Paahdettu sipuli ja valkosipuli

 

Sipuli ja valkosipuli ovat jokaisen ruuan pelastajia! Kuullota sipuli ja valkosipuli pienessä määrässä öljyä, lisää sekaan lempikasviksesi ja nauti. Itsetehdyt perunalohkot saavat makua puristamalla pieneen määrään öljyä muutama valkosipulinkynsi ja pyörittämällä lohkot seoksessa ennen uunissa paistamista.

15. Maustetut viinietikat

 

Nykyään etikoita on saatavana useaa eri makua eli jos et ole perinteisen etikan ystävä, ei hätää! Tumma ja vaalea balsamico ovat kaapin ykköstuotteita, mutta kokeile lisäksi esimerkiksi sitruuna- tai chilietikkaa. Etikan voit maustaa myös itse: laita lasipulloon etikkaa (ja öljyä) ja sekaan lempimausteesi. Sopii loistavasti salaatinkastikkeisiin ja marinadeihin tai esimerkiksi pastan kaveriksi.

16. Pikakahvijauheet

 

Pikakahvijauheita voi kahvin valmistuksen lisäksi käyttää mausteena. Kahvi tuo kivan säväyksen kaikkiin maitopohjaisiin välipaloihin: smoothiet, jogurtit ja proteiinivanukkaat maistuvat taatusti erilaiselta kahviaromilla höystettynä. Kokeile valmistaa kahvijäätelöä sekoittamalla kahvijauhetta muussattuun banaaniin ja pakastamalla seos.

17. Raakakaakaojauhe

 

Kun herkkuhammasta kolottaa, raakakaakaojauhe on ratkaisu. Herkuttele esimerkiksi kaakaojauheessa pyöritellyillä pähkinöillä tai tee suklaapirtelö välipalaksi. Raakakaakaojauheessa on rutkasti hyviä hivenaineita ja antioksidantteja.

18. Kaneli

 

Kaneli on kahvi- ja kaakaojauheen ohella loistava mauste terveellisten herkkujen maustamisessa. Kanelista saa makua perinteisesti puuroon (eikä edes tarvitse olla joulu), mutta myös rahkaan ja smoothieen. Mausta mustikkasmoothie kanelilla ja kardemummalla ja voit kuvitella nauttivasi mustikkapiirakkaa. Kokeile kanelia myös kahvin seassa, saatat yllättyä iloisesti! Dieettaajan iloksi kanelilla uskotaan olevan rasva-aineenvaihduntaa parantava vaikutus.

19. Tee

 

Nyt ei tarkoiteta tyypillistä English Breakfastia pussiteenä vaan ihan perinteistä irtoteetä, mieluiten vihreänä. Saat makua aasialaistyyppisiin ruokiin käyttämällä kuivia teen lehtiä mausteena. Ylijäämäteestä voi koittaa myös valmistaa herkullisen marinadin kanalle.

20. Tuore chili-pippuri

 

Todellista potkua annoksiisi saat tuoreesta chilistä. Tuoreessa chilissä on yleensä ytyä enemmän kuin normaalissa maustejauheessa eli käytä sitä varovasti. Chilin voi pilkkoa ja kuullottaa pannulla muiden kasvisten seassa. Itsetehtyä chilitonnikalaa saat kun laitat oliiviöljyyn tuoreen chilin palasia ja tonnikalapaloja (vedessä) ja annat seoksen tekeytyä jääkaapissa yön yli. Chilin uskotaan tulisuutensa takia tukevan hyvin rasvanpolttoa.

Lähde: health.com

Lue myös: 5 naurettavan helppoa tapaa syödä terveellisemmin