10 tapaa käyttää kookosöljyä

Kookosöljy on kookoksesta puristettavaa öljyä, jota on tropiikissa käytetty jo tuhansien vuosien ajan. Kookosöljy sisältää pitkäketjuisia rasvahappoja, joista erityisesti lauriinia pidetään terveysvaikutuksia tuottavana. Kookosöljy sisältää yli 90% saturoituja rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä kehon rakennusaineita.

Kookosöljy on erittäin monipuolinen öljy, jonka käyttöä voi soveltaa moniin eri tarkoituksiin. Tässä vain muutama esimerkki:

1. Ruoanlaitto

Monet ruokaresepteissä käytettävät rasvat ja öljyt voi korvata kookosöljyllä. Paistamiseen kookosöljy sopii erittäin hyvin, koska se kestää korkeita lämpötiloja. Kookosöljyä voi käyttää myös puuron tai smoothien seassa.

2. Leivonta

Myös leivontaresepteissä käytettävät rasvat ja öljyt voi usein korvata kookosöljyllä. Jälkiruokien valmistuksessa kookosöljy on terveellinen vaihtoehto. Kookosöljy on suosittu ainesosa etenkin raakaherkuissa.

3. Ihonhoito

Kookosöljyllä voit korvata vartalovoiteet. Kun iholle levittää ohuen kerroksen öljyä, se imeytyy hyvin ja tekee ihosta kiinteän ja pehmeän. Kookosöljy sisältää paljon hoitavia ainesosia, joiden ansiosta se sopii hyvin myös henkilöille, joilla on esimerkiksi atooppinen iho, akne, ihottumia tai psoriasis.

Öljyä voi käyttää myös huulirasvana.

Aurinkovoiteena käytettäessä kookosöljy suojaa, mutta ei kuitenkaan estä D-vitamiinin imeytymistä auringosta.

4. Hiustenhoito

Kookosöljyn käytöstä on hyötyä myös hiustenhoidossa. Kookosöljyä voi käyttää hiusnaamiona, joka kosteuttaa ja hoitaa hiuspohjaa. Sopii erityisesti kuivasta ja hilseilevästä päänahasta kärsiville.

Voidaan käyttää myös hiusgeelinä.

5. Hampaiden valkaisu

Monet Hollywood-julkkikset ovat hurahtaneet hampaiden valkaisuun kookosöljyn avulla. Öljyä purskutellaan suussa ja annetaan sen liuottaa plakki. Tämä luonnontuote on hellävarainen hampaille, ja sillä on antiseptinen ominaisuus.

6. Deodorantti

Kookosöljyssä on kaksi ominaisuutta, joiden ansiosta se toimii hyvin deodoranttina

a) Se on kemiallisesti vakaa aine, jonka seurauksena se estää ihossa olevia monityydyttymättömiä rasvoja härskiintymästä.

b) Kookosöljyn teho iholla bakteereita vastaan tekee siitä myös toimivan deodorantin.

Parhaiten kookosöljy toimii jos kainaloita ei pese saippualla.

7. Haavojen hoito

Kookosöljy auttaa haavoja ja alkavaa huuliherpestä paranemaan nopeammin. Bakteereita vastaan taistellessa kookosöljy on hyvä apuväline ja se voi ehkäistä infektioiden syntymistä. Öljy edistää ihon paranemista luonnolliseen tilaan.

8. Hammaspesu

Kookosöljystä valmistettua hammastahnaa on turvallista käyttää esimerkiksi lasten hampaiden pesuun, koska vaikka lapset söisivät hammastahnaa, sen elimistöön joutuminen ei ole vaarallista. Kookosöljystä valmistetulla hammastahnalla on myös hampaita valkaiseva ominaisuus.

9. Aineenvaihdunnan tehostaminen

Kaksi ruokalusikallista päivässä  kookosöljyä riittää todistetusti tehostamaan aineenvaihduntaasi. Kookosöljyn käytöstä saattaa siis olla apua esimerkiksi painonhallinnassa. Hyvä aineenvaihdunta myös edistää ihmisten vireystilaa ja energisyyttä.

10. Meikinpoistoaine

Kookosöljyn avulla voi poistaa myös meikin helposti ja hellävaraisesti. Öljyä hierotaan ensin kasvoihin ja sen jälkeen pyyhitään vanulapulla. Tepsii myös vedenkestoiseen meikkiin.

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: