Torjunta-aineilla, geenimuunnellulla ruoalla ja keinotekoisilla väriaineilla on todettu yhteys terveysongelmiin, kuten diabetekseen ja migreeniin. Ruuan puhtauteen kannattaa siis kiinnittää huomiota. Tämän päätöksen tekeminen lienee se helpoin osa hommaa. Alkuun pääseminen voikin sitten jo tuntua huomattavasti haastavammalta. Kuinka sitten siirtyä prosessoidun ruuan syömisestä puhtaampaan ravintoon? Lue nämä kymmenen vinkkiä.
Aloita yksittäisestä ateriasta
Ensimmäinen askel kohti puhtaampaa syömistä on huomion kiinnittäminen siihen, mitä oikeastaan päivän aikana syöt. Kirjoita ruokapäiväkirjaan kaikki, mitä syöt ja tarkista sitten, kuinka paljon korkeasti käsiteltyä ruokaa ruokalistaltasi löytyy.
Aamupala on helppo muutoksen kohde. Yksinkertainen muutos on vaikkapa prosessoitujen lihavalmisteiden vaihto muutamaan kananmunaan tai sokerimurojen vaihtaminen kokojyväleipään. Muuta ateriasi pikkuhiljaa puhtaammiksi. Ei haittaa, vaikka ruokavalion muuttamiseen menisi vuosi. Parin-kolmenkymmenen vuoden päästä tämä yksi vuosi tuntuu lyhyeltä ajalta saavutettuun terveysetuun nähden.
Tutustu pakkausten ainesosaluetteloihin
Ostaessasi ruokapakkauksia vilkaiset todennäköisesti pakkauksen kyljestä ravintosisältöjä ja kalorimääriä, mutta ainesosaluettelo livahtaa ohi silmien. Tämä on kuitenkin ravintosisältöä tärkeämpi osa, kun tavoitteena on syödä puhtaammin. Pyri ostamaan tuotteita, joiden ainesosaluettelossa on korkeintaan viisi ainesta ja vältä tuotteita, joissa on keinotekoisia makeutusaineita (esimerkiksi sukraloosia, aspartaamia tai asesulfaami K:ta) tai keinotekoisia väriaineita.
Lue myös: Nämä tuotteet kannattaa jättää kaupan hyllylle
Perehdy sokereihin
Sokeri on kenties yksi suurimmista haasteista puhtaasti syömisessä. Kaikki ketsupista ja spagettikastikkeista salaatinkastikkeisiin ja maustettuihin jogurtteihin sisältää usein reilusti sokeria. Amerikan sydänliiton suositus sokerin enimmäisannostukseksi on kuusi teelusikallista sokeria naisille ja yhdeksän teelusikallista miehille päivässä. Saat ravintosisältötaulukossa ilmoitetun sokerimäärän muunnettua kätevästi teelusikallisiksi jakamalla kyseisen grammaluvun neljällä. Näin tiedät montako teelusikallista annoksessa on. Kaikki tuotteet, joissa on enemmän kuin kaksi teelusikallista annosta kohden on syytä jättää kaupan hyllyyn.
Aiheesta lisää: Miksi sokeria kannattaa välttää ja mitä tilalle?
Siivoa ruokakomero
Nyt kun ainesosaluettelo ja sokerimäärät ovat tuttua asiaa, kurkista ruokakomeroon ja hankkiudu eroon korkeasti prosessoiduista ruuista. Käy ruokakomerot ja jääkaappi läpi samalla tarkkuudella kuin tarkistat ostamasi tuotteet kaupassa.
Keskity siihen mitä hankit tilalle
Nyt kun ruokavarastojen kammottava karsinta on tehty, alkaakin hauska osuus. Täytä tyhjentyneet kaapit herkullisilla, terveyttä edistävillä ruuilla, kuten kananmunilla ja tummalla suklaalla. Kananmunat ovat yksi parhaista proteiinin lähteistä ja tumma suklaa taas voi muun muassa nostaa hyvän kolesterolin pitoisuutta.
Lue myös: Miten usein kannattaa syödä – asiaa ateriarytmistä
Ole armollinen itsellesi
Nyt tarkkana, koska tämä on tärkeä kohta. Jotta uusi elämäntapasi olisi pysyvä, sinun täytyy pitää ruuista, joita syöt. Jos tunnet, että et pysty elämään ilman jotain tiettyä roskaruokaa, sinun ei tarvitse luopua siitä. Epäterveellinen ruoka silloin tällöin ei romahduta terveyttä ja suista terveellisiä ruokailutottumuksia pois raiteiltaan. Tällaisesta on turha potea syyllisyyttä. Ota kohtuullisen kokoinen annos ja nauti.
Hallitse ruokahimot
Edellisen kohdan puhe armollisuudesta ei tarkoita sitä, että kaikki houkuttavat ruuat olisivat sallittuja. Varsinkin alussa mättöä tekee mieli. Kun ruokahimo iskee, lähde kävelylle. Ruuan hallitsematon ahmiminen liittyy usein stressaavaan tilanteeseen, joten työprojektia vääntäessä tulee helposti syöneeksi paketillisen voileipäkeksejä aivan huomaamattaan. Jos kävelylenkki ei toimi, syö vaikkapa pieni kourallinen (vain yksi!) ravintoainerikkaita pähkinöitä. Ruokahimot vähenevät ajan myötä, kun edistyt uudessa ruokavaliossasi. Ruuat, joita ennen himoitsit, eivät välttämättä houkuta enää ollenkaan.
Pakkaa päivällistä lounaaksi
Puhtaasti syöminen edellyttää monesti omien ruokien valmistamista itse. Tuskin kenelläkään meistä on aikaa kokkailla lounasta ja päivällistä jokaisena viikonpäivänä. Valmista siis kerralla enemmän ruokaa, ja pakkaa se rasioihin. Varsinkin keittoja ja laatikoita on helppo tehdä kerralla suurempi määrä. Jos kohtuullisissa annoskoissa pysyminen tuntuu hankalalta, hanki lokeroitu eväsrasia. Täytä puolet siitä kasviksilla ja pakkaa lisäksi hyvää proteiinin lähdettä kuten kanaa tai kalaa.
Älä kieltäydy ravintolaillasta
Ilta ystävien kanssa ulkona tuntuu haastavalta puhtaasti syöjästä, jos kaverit sattuvat olemaan niitä, jotka tilaavat listalta kaiken mahdollisen. Illasta ystävien seurassa ravintolassa ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä. Ravintoloiden listoiltakin löytyy niitä terveellisempiä vaihtoehtoja. Joskus puhtaasti syöminen tarkoittaa sitä, että valitaan paras tarjolla oleva vaihtoehto.
Anna jonkun muun hoitaa työ
Jos budjetti antaa myöden, osta ruokasi valmiina yrityksiltä, jotka tarjoavat puhtaita, terveellisiä aterioita. Tästä on paljon apua, jos tuntuu, ettei aika aina riitä omien aterioiden valmistamiseen. Saat takuulla rahoillesi enemmän vastinetta käyttämällä ne tällaiseen terveelliseen lounaaseen verrattuna pikaruokalan ateriaan.
Lähde: www.eatclean.com
Aiheesta lisää: Mitä on clean eating?